Jan Hammerstad /interview

Her kan du læse mere om Jan Hammerstad, som udstiller i Galleri Den Lille Gule Kaffebar (på 1. sal i Den Lille Gule Kaffebar) fra den 6. april til den 8. juni 2018.

 

Photographer: Jan Hammerstad

Hvad fotografere du og hvorfor?

Jeg fotograferer nu næsten udelukkende mennesker. Oftest er det modeller i mit studie, men også af og til på locations.

Jeg finder meget stor glæde i at arbejde med mennesker, enten ved at beskrive dem i portrætter eller opbygge en alternativ virkelighed omkring dem, der fortæller en historie. En meget stor del af glæden ved det er at få lov at åbne op for nogle kreative sider og bare digte løs på virkeligheden.

Jeg holder meget af at arbejde med unge designere. De kommer oftest med et stort livsmod og friske idéer, som virker meget inspirerende.

 

Hvad er det første billede, du tog, som du selv er tilfreds med?

Uh, følsomt emne. Jeg er meget selvkritisk, og selvom jeg måske i øjeblikket godt kan være tilfreds, så finder jeg ofte efterfølgende små fejl, som jeg føler, jeg burde havde set i første omgang; men sikkert ingen andre ser. Et af de første enkelt-billeder, som jeg føler har kunne tåle tidens tand, er et billede fra 2014, hvor en model i en pause havde læst i et magasin og kom med en reklame og foreslog, at vi skulle lave noget tilsvarende for sjov. Jeg vil vove den påstand, at vores blev bedre end reklamen.

Af serier står nok, Swim Swim Swim, som også er med på udstillingen, klarest. Her havde jeg et ret klart billede i hovedet af, hvad jeg ville opnå. Under shootet var både modeller og makeupartist lettere skeptiske, fordi det var nogle lidt alternative poseringer, der skulle laves. Men det endte præcist, som jeg havde forestillet mig det, og jeg er stadig meget tilfreds med den serie.

Men jeg tror også det hører med, at jeg nok generelt bliver mere og mere tilfreds med de ting, jeg laver, – måske fordi jeg har fundet det billedsprog, jeg kan lide, og i højere og højere grad kun laver de ting, jeg synes er interessante.

 

Hvad er dit seneste billede?

Senest har jeg lavet en sjovt lille serie, ’Manly Morning’ med en gender-fluid model, hvor vi har forsøgt at fortælle en historie om ’en mands morgenritual’. Det er en serie på fem billeder, der viser at han/hun vågner, barberer sig, tager slips på, osv.

 

Har du nogle fotografiske forbilleder?

Jeg ser rigtigt mange billeder og rigtigt mange fotografer, men som med alt andet er der både skidt og kanel imellem. Ingen fotografer laver kun godt, og få kun skidt.

Det tætteste på et fotografisk forbillede er dog nok Mario Testino. Alene af den grund at jeg flere gange har set billeder, hvor jeg har tænkt ’Orv, det var godt. Gid var det mit’, for så bagefter at opdage, at det var hans. I et enkelt tilfælde har jeg oplevet af skyde et billede for bagefter at opdage, at inspirationen til mit billede var et billede taget af Mario Testino. Min håndklædeserie, som er med på udstillingen, er i meget høj grad inspireret af Testino. Jeg tror, at Testino og jeg begge værdsætter reklamesproget i billeder – også selvom det ikke er reklamer, der skal laves.

I nyere tid er jeg blevet opmærksom på Maria Svarbova. Hun har en facon og en stil, som fascinerer mig meget.

 

Hvilken fotobog vil du anbefale til andre?

Maria Svarbova har udgivet en bog med billeder fra svømmehaller i Slovakiet, ’Swimming Pool’. Umiddelbart måske et emne, der virker snævert; men hun har en helt unik stil, hvor hun iscenesætter en hel svømmehal. Meget fascinerende.

 

 

GemGemGemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem