Ole Jauch /interview

Her kan du læse mere om Ole Jauch, som udstiller i Galleri Den Lille Gule Kaffebar (på 1. sal i Den Lille Gule Kaffebar) fra den 15. juni til den 6. september 2018.

Billedkunstner Ole Jauch

 

Hvad fotograferer du og hvorfor?

Jeg betegner mere mig selv som billedkunstner end fotograf og derfor er motivet ikke det afgørende for mig, men snarere billedet som et færdigt kunstværk.

Jeg er fuldstændig i tråd med JH Engstrøm der siger det meget rammende:

  

For mig, er dét at skabe billeder, et spørgsmål om følelser. Og jeg laver billeder af det der skaber en følelse i mig og dermed forhåbentlig også skaber en følelse i beskueren.

Hvad er det første billede, du tog, som du selv er tilfreds med?

Det er et svært spørgsmål, for det at være tilfreds med sig selv er en proces, i hvert fald for mig. Med det mener jeg, at de billeder jeg laver gennemgår en proces fra selve optagelsen til det færdige resultat. Ofte, faktisk i langt de fleste tilfælde, kan jeg ikke forudse det endelige slutresultat. Jeg har selvfølgelig en ide om, hvilke udtryk og slutresultater jeg ønsker. Men da jeg tit anvender materialer, der har passeret udløbsdato (jeg fotograferer kun med film/analogt) og heller ikke kender til, hvordan de har været opbevaret, er resultatet nærmest umuligt at forudse. Lægger man dertil kemi og andre faktorer, bliver resultatet således et produkt af min grundlæggende intention med billedet krydret med tilfældige elementer, og det er netop det der gør processen så spændende !

Tilbage til spørgsmålet, så tror jeg at nogle af de billeder jeg lige nu er mest tilfredse med netop er de, der indgår i min udstilling her på Den lille gule cafe. I mit Vigsøprojekt har jeg ramt og endelig opnået et udtryk, jeg har søgt i flere år, og det gør mig glad.

Hvad er dit seneste billede?

Senest har arbejdet på billeder til denne udstilling, men også taget nogle lokalt i mit nærområde samt senest nogle fra Bangladesh, som ser ud til at kunne blive en fin lille serie.

 

Har du nogle fotografiske forbilleder?

Jeg synes jeg har flere, men skal jeg nævne et par stykker er det Ian Ruther, Sally Mann og Francesca Woodman. Jeg er helt klart også inspireret af nogle af de store danske fotografer som Krass Clement, Tove Kurtzweil og Erik Steffensen. 

 

Hvilken fotobog vil du anbefale til andre?

Sally Mann har lavet en bog fra syden der hedder ”Deep South”, hvor hun arbejder med sine wetplate i store formater, som gengiver hendes motiver med en virkelig dybde og ægtehed, der taler til mig.

Erik Steffensens bog ”Basic” indeholder en del af hans rejsebilleder. Specielt hans billeder fra Grønland, viser hvordan det også er muligt at arbejde med det analoge medie. Erik Steffensen går ofte mod strømmen og med hans billeder udfordrer han det analoge medie helt til grænsen.

Tove Kurtzweils ”Moment” er noget helt andet men også en stor inspirationskilde. Hun er, foruden at være en formidabel portrætfotograf, en ægte kunstner, der gennem hele livet har udfordret og forført beskueren med sine helt enkle men utrolige virkningsfulde og stærke billeder.

 

SoMe Faktaboks

WEB: www.jauch.dk

Facebookside: https://www.facebook.com/olejauchphoto/

Instagram: @olejauch