Søren Neergaard / interview

Her kan du læse mere om Søren Neergaard.

Søren Neergaard Foto: Steffen Jensen
Søren Neergaard
Foto: Steffen Jensen

Hvorfor fotograferer du ? 

Jeg fotograferer fordi jeg ikke kan lade være. Der er så mange uforløste scener derude, scener der trænger til at komme ned på print, for billeder skal ses på print, ligesom film skal ses i biografen.

Der bliver taget mange billeder – alle kan i dag tage billeder med deres smartphone – og gør det, du vil altid kunne finde et billede af netop den udvalgte situation, jeg ved det, men vil gerne prøve at sætte mit eget fortolkning og præg på netop dette billede.


Hvad fotografer du og hvorfor ?

Ligesom mange andre nybegyndere var mit første billede af en solnedgang.

Jeg havde som 14 årig fået et brugt Voightländer med bælg og en manuel 50 mm, blænde 3.5 optik samt en brugt lysmåler forærende.

Med det kravlede jeg op på taget af vores hus, hvorfra der var god udsigt til solnedgangen – og så ventede jeg deroppe indtil solen var næsten nede i horisonten.

Billedet – mit første – var et af 24 på en Kodak Ektacrome film. Dyrt for en knejt med få lommepenge, men det var et dejligt billede.

Lige siden har jeg været bidt af foto-dillen. De første mange år var det med diverse film – s/h og farve – fremkaldt hos fotohandleren eller i mørkekammeret.

Så kom der en periode hvor tiden ikke strakte til og fotografiet lå stille nogle år.

Da de digitale kameraer så kom frem omkring år 2000, fik jeg fat i en Canon S10, der var det sidste nye og derefter er det gået slav i slav med diverse Canon huse og linser.

© Søren Neergaard
© Søren Neergaard

I de sidste 20 år har jeg rejst meget rundt omkring i verden. Det har hovedsageligt været på gruppe rundrejser i mange lande.

Når man er på en sådan grupperejse, lærer man at skyde billedet hurtigt – hvis det varer for længe er gruppen over alle bjerge.

Det skærper sanserne og man lærer at finde den rette komposition og tekniske indstillinger af kameraet.

En grupperejse giver ikke altid det bedste udgangspunkt – bla. det bedste tidspunkt for at tage et godt billede med det rette lys.

Siden jeg begyndte at rejse, har rejsebilleder af landskaber, natur og mennesker været mine foretrukne motiver – og der kom rigtigt gode billeder ud af det.

Det fandt Albatros Travel ud af og en årrække var jeg fotograf på flere af deres rejser i øst og vest – jeg har desuden redigeret mange billeder for dem.


Hvad er det det første billede du tog som du selv er tilfreds med ?

I 2008 var jeg en tur i Etiopien – vi rejste langs den kristne nordlige rute. Her opdagede jeg, hvor dejligt et land Etiopien er at rejse i.

Meget venlig befolkning med smukke mennesker og ret så primitive forhold, hvis man var væk fra de største byer.

Jeg oplevede Timkat festivalen, hvor kopier af stentavlerne fra Pagtens Ark bæres rundt i byerne. Et old-kristent Etiopien, hvor den religiøse glæde kom til fuld udfoldelse.

Siden da har jeg haft stor lyst til at besøge andre regioner i dette dejlige rejseland – specielt i den sydlige region i Omo-dalen, hvor de sidste nomader lever.

© Søren Neergaard
© Søren Neergaard

Tilbage til det første billede jeg var tilfreds med – det var ikke ét billede, men en serie af billeder fra det kristne Etiopien.

En serie billeder, der gav en guld-medalje på SDF’s Den Nationale.

Det var første gang jeg prøvede at sende billeder ind til en konkurrence – resultatet gav mig “blod på tanden” og siden da, er det blevet til 3 guld, 4 sølv og 4 bronze.

Så nogle af mine billeder var værdsatte af andre end mig selv.


Hvad er dine seneste billeder ?

De seneste billeder jeg er rigtig glad for er igen skudt i Etiopien, denne gang i den sydlige Omo Valley.

Jeg var så heldig at blive inviteret med på en Albatros Travel specialrejse i efteråret 2017 sammen med min gode ven, Bjarne Tulinius.

Det blev til mange gode billeder specielt fra 4 af de stammer, hvis landsbyer vi besøgte i området – Karo, Dasanech, Mursi og Hamar.

Nogle af disse billeder kan ses på denne udstilling, hvor jeg har valgt at vise en række portrætter.

© Søren Neergaard
© Søren Neergaard

 

Hvad kunne du godt tænke dig at opnå ?

Jeg ville meget gerne tilbage til Etiopien, tilbage til Omo for at besøge flere af stammerne i området eller stammer i de andre fjerne egne af Etiopien.

Jeg vil tilbage inden det moderne samfund for alvor indhenter disse sidste nomader – og det varer desværre ikke længe.


Har du nogle fotografisk forbilleder ?

Uhh, nasty spørgsmål – der er rigtigt mange dygtige fotografer derude, men specielt to, har gjort stort indtryk på mig.

Top er uden tvivl  Sebastiao Salgado – en gudsbenådet brasiliansk fotograf – hvis fotografier og virke har gjort stort indtryk på mig

og derefter er der en her række fotografer – men, én jeg gerne vil fremhæve er Piper Mackay, hvis billeder fra Østafrika og Omo-dalen specielt er superbe.

Link til Piper’s billeder – https://www.pipermackayphotography.com/category/portfolio/


Hvilket fotobog vil du anbefale til andre ?

Den bedste for mig er Sebastiao’s Genesis, en pragtfuld bog med mange super billeder i s/h. En fotograf jeg beundrer.

Hvis ikke du har set denne bog eller hans film: “The Salt of the Earth”, der kan fås gennem bibliotekerne,

så er du gået glip af noget meget menneskeligt – få  fat i bogen, se de smukke og til tider grusomme billeder og se filmen. Det skylder du dig selv.


Tilbage til de udstillede billeder

Hvis man kender lidt til stammerne i Omo-dalen, så kan man læse meget ud af et billede.

Billedet af mor og barn viser tydeligt at kvinden er fra Hamar-stammen med den typiske frisure for hovedparten af Hamar kvinder.

Håret er snoet i tynde dreadlogs  med en blanding af fedt og røde okker. Den okkerrøde farve lyser langt væk. De tre halsringe viser at kvinden er “førstekone” – da det hos Hamar og andre stammer er tilladt at have flere koner. Hvis der kun var de to nederste halsringe var kvinden 2den kone og næsten betragtet og behandlet som en slave, hun bliver sat til alle de ting 1ste konen ikke selv vil tage sig af.

Hvis manden dør tages ringene fra kvinden så hun og børnene vil have det meget svært ved at klare sig uden “en forsørger”

Forsørger er så meget sagt, da det er kvinderne der tager det store slæb – også i denne kultur.

SoMe Faktaboks

WEB: https://www.sorenneergaard.com

GemGemGemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem